Последното, 14-о поколение на Ford F-150 беше представено още преди година,

...
Последното, 14-о поколение на Ford F-150 беше представено още преди година,
Коментари Харесай

И най-успешният пикап в историята мина на ток

Последното, 14-о потомство на Ford F-150 беше показано още преди година, само че американската фирма продължава да уголемява семейство с разнообразни разновидности. Най-новият от тях има големи шансове да се окаже и най-перспективен. От една страна - той е изцяло екологичен, а от друга - характерностите му са забележителни.

Накратко: най-продаваният автомобил в Съединени американски щати за последните 44 години към този момент е електрически. Той поучава името Lightning ( " Светкавица " ) и евентуално ще се окаже един от най-важните модели в историята на Ford с помощта на новия си вид задвижване. Освен това той е с рама от алуминий, предопределен за военните, а също по този начин и с без значение задно окачване - първото в историята на модела.

Силовият елемент на Ford F-150 Lightning има оптималната мощ 571 к.с. и въртящ миг 1050 Nm, като по втория индикатор електрическият пикап превъзхожда даже топ версията F-150 Raptor. Ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 4.1 секунди, потребният товар е над 900 кг, а тежестта на тегления прицеп може да достигне 4.5 тона (при версиите XLT или Lariat с огромна батерия и пакет Max Trailer Tow).

Базовият блок от батерии обезпечава пробег с едно зареждане от 370 км, а по-големият - до 484 км. Ако се употребява 150-киловатов терминал, батерията се цялостни от 15 до 80% единствено за 41 минути, като на всеки 10 минути пробегът се усилва с 87 км. Освен това F-150 Lightning може да работи като мобилен генератор с мощ до 9.6 кВт. В взаимозависимост от потребностите на едно домакинство електрическият пикап може да му обезпечи енергия от 3 до 10 дни.

F-150 Lightning има някои особености, които Ford акцентират. Например електрическият автомобил разполага с челен багажник с размер 400 литра, което е много повече от съперниците. Освен това в каросерията на пикапа са вградени разнообразни датчици, които осведомят лидера както какво е тежестта на товара, по този начин и за това по какъв начин се отразява то на оставащия пробег.

В оборудването на електропикапа е включена и система BlueCruise, която съставлява " непълен автопилот ". Има и специфична функционалност phone as a key за дистанционно управление благодарение на смарт телефон.

Най-важното обаче е допустимата цена. От Ford дават обещание, че тя ще стартира от $З9 974, което е на равнището на съперниците и е по-евтино от моделите на Tesla (с изключение на Model 3). В компанията обаче не крият, че точно F-150 Lightning ще играе главно роля в бъдещата електрификация на гамата на Ford, която към този момент стартира.

" Ясно е, че на някои пазари моделите с мотори с вътрешно горене ще се задържат по-дълго от останалите и ние нямаме право да ги пренебрегнем. На други обаче електрификацията става много бързо и ние сме изцяло подготвени да се оправим с това предизвикателство ", оповестиха от Ford, без да прецизират съответни периоди, в които ще се откажат от общоприетите коли и ще стартират да оферират единствено електрически.

 

Ford ще създава електрически коли и в Румъния 

Фирмата влага съществено в обновяването на гамата си лекотоварни коли и тяхната цялостна или частична електрификация до 2024 година Нещо повече - американската фирма очаква до 2030 година 2/3 от производството на машини за бизнес и доставки да е на електрически или плъг-ин хибридни модели.

Стратегията включва лансирането на напълно нов модел, чието сглобяване ще става в завода в Крайова, Румъния. Лекотоварният автомобил ще влезе в серийно произвеждане през 2023 година, като ще бъде с бензинови и дизелови мотори, а през 2024-а, след инвестиция от $300 млн., ще се появи и напълно електрическа версия.

Заводът на " Синия овал " в Румъния, където са заети над 6000 души, до момента е получил съвсем $2 млрд. инвестиции от придобиването му през 2008 година Заводът ще стане и третият на Ford в Европа, който ще създава автомобил, задвижван от акумулатори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР